2012. június 3., vasárnap

felvilágosodás

legfőbb eszméi : eszméknek a legfőbb hordozója a feltörekvő polgárság, amely a feudalizmus ellen küzd a polgári társadalom megteremtéséért . -ész és a tudományok tisztelete. - antifeudalizmus. -antiklerikalizmus(egyház ellenesség ). stilus irányzatai : klasszicizmus , rokokó, szentimentalizmus.
Montesquieu : felvilágosodás írói közül az első. két irányzat találkozik az írásaiban: a tudományos-bölcseleti és a szépirodalmi. hatalmas erejű gondolkodó, szellemes író, történész, társadalom tudós és az európia liberalizmus apja. mindenűt tanult, bejárta egész nyugat-európát. írásainak stílusa olyan mint az életéjé: közvetlen, kiegyensúlyozott, kemény. 3 fő műve mutatja szellemének irányzatát: törvények szelleme ez egy társadalom tudományos mű, elmélkedések c műve amely bölcselet jellegű és a perzsa levelek c regénye szépirodalmi jellegű.
Diderot : France a legjobb század legjobb emberének tartotta. az utókor öt ismeri kevésbé pedig senki sem képviseli jobban ezt a kort mint ő. szellemes elbeszélő, filozófiai tanulmányai eredetiek, minden iránt nagyon fogékony volt. Vele vonult be az irodalomba a kispolgár alakja. eszmeképe a teremtő géniusz. szépirodalmi művei apáca, Rameon unokaöccse c. dialógusa. Drámái: család apa, törvénytelen fiú.legnagyobb vállalkozása és életműve az enciklopédia.
Rousseau : 1749-ben megtalálja hivatását, ezután íródnak legjelentősebb művei. munkássága: írt tanulmányokat és szépirodalmi műveket is. Francia felvilágosodás írói közül ő volt legnagyobb hatással kortársaira és az utókorra. Életművét egyetlen alapelv kőré építette fel : a természet az embert boldognak alkotta, a társadalom pedig megrontotta és nyomorulttá tette. gyökeres társadalmi átalakulást kínál. művei három csoportba oszthatóak: társadalom bírálata, a természetes ember és a természet dicsőítése, író szerepe, egyénisége.
Voltaire : a francia felvilágosodás legnagyobb egyénisége. hatalmas irodalmi munkásságot fejtett ki. Életműve szinte áttekinthetetlenül gazdag és sokrétű. mindenféle műfajban alkotott, írt eposzokat, klasszicista drámákat, regényeket, tankölteményeket, politikai röpiratokat, filozófiai műveket, történelmi tanulmányokat. sokan levelezését tartják legsajátosabb remekének. levelei egy rendkívüli ember bonyolult egyéniségébe világít bele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése