2012. június 1., péntek

reneszánsz és a reformáció irodalma, Ballasi Bálint

reformáció és a reneszánsz kapcsolata: - a 16.sz a magyar renszánsz második nagy korszaka, - reneszánsz és a reformáció között sajátos és ellentmondásos kapcsolat létezik, mindkettő ugyanannak a nagy gazdasági és társadalmi átalakulásnak a világnézeti vetülete. - a reneszánsz az e világi élet felé fordult, a reformáció viszont megerősítette a vallás szerepét. . - a reformáció a műveltség szélesebb és jórészt  anyanyelvű terjesztése révén hozzá is járult a reneszánsz kultúra általánosabbá tételéhez  a Reformáció vallásos hit alapjának a bibliát fogadta el. Kellet tehát lefordítani a bibliát, olvasni tudóvá tenni az egyszerű embereket is. Gutenberg által fölfedezett könyvnyomtatás révén olcsón lehetett már terjeszteni a könyveket.
1517 október végén kezdődött a reformáció, Luther Márton nevéhez fűződik, aki a Wittenbergi vártemplom kapujára tűzte ki a tételeit. Reformációt hazánkban a sajátos magyar helyzet, a török elleni harc befolyásolta.
Ballasi Bálint : 1554-1594. Ö az első költő aki magyar nyelven írt. Korszakának egyik legnagyobb műveltségű embere, 9 nyelven beszélt, ismerte az antik költészetet. egyéniségére jellemző az élet szeretete, a szenvedélyesség. Fontos értékek számára a szerelem, vitézi élet, természethez, Istenhez való közvetlen viszony, Verseit 1-1 korában közismert dallamra írta. Költészetének témája: szerelem költészet: a magyar szerelmi lira megteremtője, udvarló költészettel kezd, a nő szépségét dicséri, bókokkal halmozza el.Versek Petrarca hatását mutatják. Julia versek ihletője Losonczy Anna volt. Egy váratlan találkozás ihlette a verset, a költő köszönti kedvesét, 2-5 vsz-ig metaforákkal fejezi ki a kedves szépségét, magyar népdalokra is jellemző a ritmusa.
másik témája a vitézi költészet, ide tartoznak a vitéz versek. pl a Katona ének: 1 vsz: felütés, megszólítás, végvéri életmód. vitéz élet szépségét mutatja be 2: igékkel a harci kedvet, 3. jelzőkkel a felszerelést, 4: szakadatlanságot. 5: általánosítás, erkölcsi ítélet. 6-7-8 : a vitéz élet árny oldalai, nehézségei, önfeláldozás, halál-> metaforákkal fejezi ezeket ki. 9 : megszólítás, dicséret, áldás kérés. formája a Ballasi strófa : aabccbddb. Istenes versei újszerűek, isten és ember viszonyát vizsgálja,  a költő partnerként, egyenrangú félként fordul Istenhez nem pedig alázattal, bűn bocsánatot kér magának mert olyan sokat szenvedett hogy már hogy megérdemli. Érveket sorakoztat fel hogy vitázik istennel, hozzá hasonlóan modern az istenhez való viszonya Ady Endrének.
Adj már csendességet, a vers a költőnek önmagával és istennel való belső világát tükrözi, nem a vallásos szent áhítat van benne mint a középkori himnuszokban, hanem a reneszánsz felfogás tükrözödik, a vers felépítése retorikus: 1-2 : könyörgés, 1-6: érvelés, indoklás, 7-8 vsz könyörgés megerősítése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése